Rotzooi

Jawel in Nederland hebben ze een festival dat deze naam draagt, het Rotzooifestival. Een ontmoetingsplek en inspirerend treffen tussen mensen die met ‘rotzooi’ bezig zijn, fermentaties dus. Naast de wereld van de wilde fermentatie met de melkzuurbacterie vind je er oa ook bierbrouwers, worstendraaiers, zuurdesembakkers en nattomakers. De grote familie der fermenteerders dus, superinteressant.

Vorig jaar organiseerden ze een eerste editie met workshops, lezingen en fermenteerdersmarkt in Amsterdam. Een zonnige septemberdag om helemaal geïnspireerd te worden.

De 2e editie vindt nu in Rotterdam plaats op 24 september, meer info http://rotzooi-festival.nl/

Op 15 juni hadden ze een speciale editie voor ons in petto, Rotzooi met Katz. Sandor Katz is zo’n beetje de grote inspirator wereldwijd over fermentatie. Hij is een Amerikaan die gedurende een 25jaar zich verdiept in hoe, wat, waar en waarom. Niet wetenschappelijk opgeleid maar door zelfonderzoek, een nieuwsgierige blik, een geïnteresseerde babbel en proefondervindelijke ervaring heeft hij een enorme kennis opgebouwd. En die kwam hij dus met ons delen, fantastisch.

Wat volgens sommigen de ‘nieuwe foodtrend’ is, is eigenlijk eeuwenoud, gebeurt over de hele wereld en in alle culturen. Alleen niet altijd op eenzelfde manier, met andere micro organismen en met een andere smaak als uitkomst. Soms is die erg heftig voor mensen van een andere cultuur, onze smaak wordt dan ook erg beïnvloed door onze leefomstandigheden en opvoeding. Bijvoorbeeld een rijpe blauwe schimmelkaas is in sommige regio’s een delicatesse, anderen gaan ervan lopen. Je kan de felle, heftige smaken wel leren eten door ze in kleine porties toe te voegen aan de maaltijden, toch zullen er steeds voorkeuren blijven.

Zelf merk ik door meer gefermenteerde ingrediënten dagdagelijks te eten, mijn smaakpallet al breder is geworden. Wat ik eerst als heel zuur of heftig proefde, is nu al veel milder.

Enkele belangrijke voordelen die Sandor Katz meegaf.

Fermentatie

  • zorgt dat voedingsstoffen zijn voorverteerd: door het proces inherent aan de fermentatie worden voedingsstoffen reeds afgebroken en zijn dus door het lichaam beter op te nemen.Bvb sojabonen zijn niet eetbaar zonder fermentatieproces, de omzetting van de proteïnen door de melkzuurbacterie zorgt dat we ze kunnen verteren.Bvb De lactose in melk wordt door fermentatie omgezet in lactase, dat is beter verteerbaar
  • verhoogt de voedingswaarde: door de de ‘voorvertering’ neemt de B vitamine toe in vergelijking met het rauwe product. Er ontstaan soms ook unieke micro voedingsstoffen die niet in het rauwe product aanwezig waren
  • werkt ontgiftend: sommige groenten of noten moeten eerst gefermenteerd worden om ze eetbaar te maken voor de mens. Dit wil niet zeggen dat alle giftige stoffen door fermentatie verteerbaar worden!
  • zorgt voor levende bacterieculturen: zolang je de fermentatie niet kookt natuurlijk! Deze rijke diverse culturen zorgen voor een balans in de darmflora en aanvulling na bvb antibioticakuur, betere opname van vitamines en mineralen, versterking van de immuniteit, verrijking in een bacterie-arme omgeving waar alles wordt gedood door antibacteriële zeep, sterilisatie,..

En wat hij vooral meegaf was de goesting, nood, besef, drive om met levende, rauwe voeding bezig te zijn. De rijkdom in je lijf en op je bord zal zoveel groter zijn en het is dan nog eens zo eenvoudig, goedkoop en simpel zelf te maken. Je vraagt je af waarom niet iedereen zijn dagelijkse voeding wat boeiender maakt. Moest je zin hebben gekregen om kimchi, pickels, kefir, azijn, viili of kvass zelf aan je dagmenu toe te voegen, schrijf je dan gerust in voor een workshop om de basisregels mee te krijgen en tegelijk ook wat starters mee te krijgen.

Sandor and me, toen ik het eindelijk durfde te vragen en het eigenlijk veel te laat was voor nog een heldere foto!

Santé!