1 jaar Sauer Power

Januari 2018 leverden we onze eerste Sauer Power producten aan de Bioplanet, een heerlijk moment.

Ik heb het er hier nog niet over gehad maar ik ben er reuze trots op.

Ons verhaal.

Nadat Christophe in 2016 had deelgenomen aan een workshop bij Santé, nam hij enkele maanden later contact met me op. Mijn enthousiasme over wilde fermentatie had hem aangestoken en hij wilde er graag voor zorgen dat mijn producten bij de mensen terecht zouden komen. Of ik voor hem wilde produceren?

Deze vraag had ik totaal niet verwacht. Gevleid dat mijn missie om mensen enthousiast te maken voor het product geslaagd was bij hem, dat wel. Produceren in de keuken en de beperkte werkruimte, dat leek me moeilijker. Maar zoals ik later nog meermaals zou ervaren, Christophe denkt heel oplossingsgericht. Daar zouden we wel iets op vinden.

En die iets werd Sauer Power. Een bedrijfje van ons samen met als doel om deze unieke smaken die lokaal zijn geproduceerd aan te bieden. Mijn taak was om recepturen uit te dokteren en te verrekenen naar productie op grote schaal, vaten met watersloten en ander nodige materiaal op te lijsten. Christophe ging op pad om ons aan de man te brengen.

Bij Bioplanet waren ze geïnteresseerd naar Belgische fermentaties en we sloten een eerste contract af. Ondertussen konden we in de productielokalen van Gomad terecht, het nieuwe bedrijf van Christophe waar hij ism anderstalige nieuwkomers oa groenten wast en snijdt om aan te bieden aan de horeca.  Een smeltkroes van culturen, persoonlijkheden, gewoontes en smaken en een erg inspirerende en motiverende plek om aan het fermenteren te slaan. 

De eerste leveringen waren in zakjes met luchtventiel om de overdruk te kunnen laten ontsnappen, deze werden vervangen door de glazen potjes.  En ook andere aanpassingen gebeurden het voorbije jaar, niet moeilijk als je met zo’n nieuw product werkt.  En ja, het kan nog steeds gebeuren dat een potje overloopt maar daar valt nu eenmaal niets aan te doen.  We kiezen namelijk bewust om de fermentaties niet te pasteuriseren en ze zijn daarmee dus nog levend en rauw.  Tijdens de koele keten van bij Gomad tot in de winkel blijft de fermentatie traag verder evolueren maar bij warme dagen kan het fel te keer gaan tijdens het transport van de winkel tot thuis.  Dit is volstrekt normaal en kan geen kwaad, zelfs een goed teken want er is dus nog veel leven in de brouwerij!  Dit leven zijn de gezonde melkzuurbacteriën die zowel voor smaak, houdbaarheid als opneembaarheid zorgen.  Maar daar zal ik tijdens een andere blog wel eens verder over uitweiden.

Met 3 gefermenteerde smaakmakers staan we momenteel in de winkel; Kraut met appel en dille, Kimchi en Pickels.  Drie verschillende smaken, bereidingswijzen en origine die wereldwijd gekend zijn en nu dus ook in België, Antwerpen gemaakt worden.

Supertrots.

Januari 2019 en mijn handen jeuken om nieuwe creaties te bedenken, mensen warm te krijgen voor deze gezonde smaakmakers, op maat te produceren, winkeluitbaters over de drempel te helpen, de wereld in onze keuken te krijgen en te vertalen met lokale ingrediënten en kenmerken, Sauer Power wat bekendheid te geven, fijn te blijven samenwerken, te borrelen en bruisen…  

Op Facebook vind je de Sauer Power pagina, waar ik zal proberen geregeld wat te posten over het reilen en zeilen.  Je kan er alvast het bericht lezen over de Innovatieprijs die Gomad won in 2018, proficiat!

Kortom een bruisende start gewenst voor iedereen met de nodige smaakaccenten, pittigheid en kracht, fijn 2019!

Santé!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *