Santé in de media #2

Oeroude manier van conserveren wint weer aan populariteit
Fermenteren: Vrij spel van bacteriën.

Bij fermenteren denken we spontaan aan exotisch klinkende producten als kefir, kombucha, gemberbier of kimchi, maar ook meer alledaagse producten als koffie, kaas, bier, salami en desembrood zijn het resultaat
van fermentatie. De gemeenschappelijke noemer is dat schimmels, bacteriën of gisten de moleculen van het voedingsproduct manipuleren. Dat kan door het toevoegen van een zogenaamde starter (lees: een micro-organisme) die de fermentatie op gang brengt zoals bij waterkefir. De limonade ontstaat door een symbiotische cultuur van gisten en gezonde bacteriën samen met zoetstof aan water toe te voegen. Spontane fermentatie met de melkzuurbacterie treedt dan weer in werking wanneer groenten en zout
in de juiste omstandigheden worden gebracht, en het is die methode die chefs en hobbykoks vandaag opnieuw omarmen.

Lees het volledige artikel hier:

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *