Kimchi

Dit bizarre woord is eigenlijk Koreaans voor ‘verzonken kool’ heb ik me laten vertellen. Het duidt op de manier waarop kolen en andere groenten eerst een ‘bad’ krijgen in zout water waar ze enkele uren in liggen voor ze verder gekneed en verrijkt worden met specerijen en kruiden.

Vaak gebruikt men chinese kool waar men bvb pijpajuin, chilipeper, vissaus, rijstbloem, daikon en gember aan toevoegt.

Iedere familie, dorp, streek heeft zo zijn favoriete smaakcombinaties het is dus eigenlijk een sprankelende zoektocht tot je de smaken hebt gevonden die je graag hebt. Wat pikanter, zuurder, scherper, zoeter, knapperig of net zachte structuur,..het kan allemaal.

Het gebruiken van de melkzuurbacterie tijdens deze manier van fermenteren (valt dus ook onder de ‘wilde fermentatie’) verrijk je niet enkel de smaak maar ook de opname van culturen van de gewenste bacterie die zorgen voor betere vertering, betere opname vitamine en mineralen.

Maar hoe gebruik je dat nu?

Omdat kimchi vaak pittig is door het gebruik van chili en look combineer je dit best met een vet om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.

Bijvoorbeeld:

Wrap met avocado, jonge slascheuten, wortelrasp, komkommerslierten en kimchi

BBQspek met seizoensgroenten en kimchi

Thaise soep waar je aan tafel een schepje kimchi in je bord doet

Gebakken rijs met kip en kimchi

Eerlijksheidshalve moet ik toegeven dat de perfecte Kimchi mij een uitdaging blijft, soms te pikant of net te zacht van smaak, soms teveel look of vissaus waardoor de balans niet bereikt wordt.  Ik kijk er dan ook erg naar uit om komende zondag een Kimci-workshop te volgen tijdens het Rotzooifestival in Rotterdam.

Ik hou jullie op de hoogte van de nieuwe tips en tricks!

Santé

Liesbet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *